top of page

Postzegels verzamelen en de opbouw van een verzameling.

Het verzamelen van objecten zit bij de mens in het DNA ,al vanaf de oertijd verzamelde mensen voedsel, bouwmateriaal, en dingen om de eerste levensbehoefte te verkrijgen en zo te overleven.
Nu is postzegels verzamelen niet een eerste levensbehoefte maar een leuk interessante hobby. Postzegels geven een stukje geschiedenis en tijdsbeleving weer, denk aan de leiders van een land of mensen die maatschappelijk belangrijk waren.Op postzegel waren en zijn mooie afbeeldingen gedrukt en deze informeren mensen over gebeurtenissen, dieren en natuur.
Hoe ben ik tot het verzamelen van postzegels gekomen zult u zich afvragen. Het begon op jonge leeftijd de eerste postzegels kreeg ik van mijn oma, die handig een tijdverdrijf zocht voor haar klein kinderen als deze op bezoek waren en het weer niet geschikt was om buiten iets te doen.
In mijn jeugd was het verzamelen vrij algemeen en op de lagere school werd met enige regelmaat een ruilbeurs georganiseerd, van voetbalplaatjes tot sigarenbandjes en natuurlijk ook postzegels. Ook nu zie je de verzamellust bij de jeugd nu nog, denk aan de acties bij Albert Hein waar de dranghekken voor de winkel worden geplaatst om het winkelend publiek doorgang te verschaffen.
Postzegels zijn wereld wijd verspreid om post te bezorgen en hebben na gebruik formeel geen waarde meer maar voor de verzamelaar zijn zij waard wat de gek er voor geeft. Na mijn lager school  verdween de interesse voor postzegels tot op het moment dat mijn oma overleed en haar verzameling werd verdeeld en er niemand interesse toonde voor deze verzameling  ging deze naar mijn moeder.
Hier stond de bananendoos op zolder, toen mijn moeder overleed kreeg ik haar verzameling en de doos van oma. Op een regenachtige dag heb ik de 3 verzamelingen bij elkaar gevoegd en zag de schoonheid en herinneringen die ik aan mijn oma en mijn moeder had.  Toen de verzameling op orde was miste ik toch nog erg veel zegels en net als een album voetbalplaatjes wil je deze compleet maken met de komst van internet is het aanbod gigantisch en het lukte me om de verzameling aan te vullen ik ben toen ook om meer kennis en contacten op te doen lid geworden van deze vereniging.
Met de vrienden en contacten die ik hier heb opgedaan heb ik mijn verzameling die eerst Nederland en koloniën bevatte uitgebreid met div landen en gebieden. Na Nederland en de overzee gebieden kwam Scandinavië, onze vakanties in Zweden leverde de eerste zegels.

In Zweden is het heel gebruikelijk om de nalatenschap van mensen via een loppes te verkopen (een garage verkoop aan huis) meest  is dit huisraad en boeken maar als je door zoekt vindt je ook wel eens postzegel verzamelingen. Via een vriend die een boerderij runt in Denemarken werden de gangbare zegels van Denemarken gevonden en om dat tot 2023 alle Deense zegels postwaardig bleven, ook veel oudere.

Ik vond de website Last Dodo hier kon ik zien wat ik nog miste en deze aanschaffen tevens bood ik mijn dubbele zegels aan. Via deze side en een verkoop kwam ik in contact met een Noorse Nederlander die in de jaren 60 om de liefde was geëmigreerd naar Noorwegen. Met deze man heb ik een uitwisseling van zegels. Eerst gestempeld Nederlandse tegen gestempeld Noorwegen maar inmiddels ook andere verzamelgebieden.

Na dat ik op onze vereniging wat mensen leerde kennen heb ik mijn verzameling uitgebreid met een land/gebied per jaar, zo volgde België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

Door een lid werd ik uitgedaagd om de Franse kolonies te gaan verzamelen en dit is een uitdaging . Het is niet zo eenvoudig als de gangbare zegels van Duitsland of Nederland en het is vooral veel.

Wat ik ook belangrijk vind is dat dit verzamelen binnen mijn budget valt en wij weten dat er zegels zijn die duur zijn en niet voor mijn te verkrijgen zijn.

Met mijn lidmaatschap van onze vereniging (alphilia) en een maandelijkse bijeenkomst neem ik ook deel aan de rondzending en ook hier scoor ik de nodige zegels (vaak voor en aantrekkelijke prijs).

 

Voor de mensen die denken leuk verhaal kom eens bij onze of een andere vereniging langs  en bedenk wel dat verzamelen van alle tijden is.

Het werkt verslavend maar geeft meer plezier als je het kunt delen met andere.

 

Met Vriendelijke Groet

Stempeltje   

                   Alphilia

bottom of page