top of page
aan 1.jpg
aan 3.jpg
aan 5.jpg
aan 7.jpg

VERZAMELEN

Toen ik 12 jaar was ben ik begonnen met het verzamelen van postzegels. In eerste instantie Nederland en de overzeese rijksdelen. Mijn vader had een redelijke collectie en was ook in het bezit van alle tot dan toe verschenen eerste dag enveloppen.
Zijn wens was echter een klein motorjachtje, dus de postzegelverzameling werd opgedoekt. Ik vond dat wel jammer dus begon met verzamelen. Ook op onze school waren er een aantal jongens/meisjes die verzamelden, dus op woensdagmiddag een keer in de twee weken bij een van die verzamelaars thuis ruilen. Kom daar nu nog maar eens om.

In de loop van de jaren werd de verzameling steeds groter, van je zakgeld naar het postkantoor om de laatste nieuwe uitgifte te kopen en met een plakkertje in je postzegelalbum, dat had ik wel.
Toen ik ging werken kwam ik in contact met andere verzamelaars op het kantoor in Amsterdam en deze hebben mij allemaal redelijk op weg geholpen. Ik kon kiezen uit de doubletten en zodoende kreeg ik steeds meer oudere zegels voor mijn verzameling. Daarna werd het een kwestie van bijhouden.

Omdat dit niet zoveel was besloot ik om de Far Oer eilanden erbij te doen en weer wat later de kanaal eilanden. Omdat ik op een kantoor werkte waar veel aangetekende stukken binnen kwamen was mijn interesse gewekt voor de aantekenstrookjes die op de brieven zaten. Later bleek, dat ik niet de enige was die dit bij elkaar sprokkelde dus werd er een vereniging opgericht. Aan de hand van het postcodeboek werd een eerste lijst gemaakt met de kantoren die de posterijen hadden. Later kwam er nog een andere lijst boven water en na het combineren hiervan ontstond er naar onze mening een goede lijst.
In de loop der jaren zijn er alsnog een 2500 tal namen aan toegevoegd en nog steeds komen er afbeeldingen bij.  

Het mooie van het verzamelen van deze strookjes is het feit, dat niemand het helemaal compleet krijgt, bij postzegels is dit anders, als je wilt kan je een hele collectie Nederland bij elkaar krijgen wanneer je het geld ervoor over hebt.

Al met al een leuke hobby die ook leerzaam is omdat postzegels meestal een herdenking inhouden of vele soorten dieren die op de zegels zijn afgebeeld.
Nederland kent ook toeslagzegels voor een goed doel. Portzegels kennen wij ook maar dat wordt tegenwoordig afgedaan met een kaartje als er te weinig is geplakt door de verzender.

Leen Louwerse

aan 2.jpg
aan 4.jpg
aan 6.jpg
aan 8.jpg

                   Alphilia

bottom of page